De website werkt niet zo goed samen met je browser. Je kunt beter deze browsers gebruiken: Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Bestel voor 23.00 uur, morgen in huis

Niet tevreden? 30 dagen geld terug garantie

Cravings tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maar zeker ook daarna kunnen wij moeders “last” hebben van cravings! Waar ze precies vandaan komen is nog steeds niet duidelijk, sommige wetenschappers denken dat het komt doordat je lichaam zin heeft in wat je “tekort” komt vitamines of vetten. Anderen zeggen dat het komt omdat je meer energie nodig hebt voor het maken van een mensje. En weer andere geleerden vermoeden dat het komt door de zwangerschapshormonen. Maar hoe zit het nou?


Alle drie klinken voor mij logisch, want ons lichaam is slimmer dan wij denken! Als je echt luistert naar je lijf zul je merken dat het jou heel veel kan vertellen!

Mijn cravings waren brood met kaas en aardbeien met slagroom, en zoetigheid ( vooral pepernoten) Niet perse raar maar voor ik zwanger werd at ik eigenlijk nauwelijks brood. En snoepen deed ik ook bijna niet, ja hartig snoepen maar niet in de zin van koek, snoep en ijs (want intolerant voor vanille), verklaring: je lichaam heeft zoveel energie nodig, brood bestaat o.a. koolhydraten die bevatten heel veel energie. Maar ook suiker geeft energie, al is dat maar heel kort. Je lijf geeft hier dus aan: ik heb (extra) energie nodig!!

Om de zoete trek te stillen at ik zoveel aardbeien (en ander fruit) en nog steeds! En mijn liefde voor pepernoten probeer ik te stillen door speculaas en koekkruiden door de havermout en de (zelf gemaakte) granola te doen.

Vooral van de zoete cravings heb ik nog “last”. Ik denk ook dat die zwangerschapshormonen / hormonen in het algemeen ook niet een hele gekke verklaring zijn voor de cravings. Door het geven van borstvoeding is je hormoonhuishouding heel anders dan voor de zwangerschap en zeker nog niet terug “naar normaal”. Ook elke fase van borstvoeding is weer anders net als de
verschillende fases van de zwangerschap.

Je kindje gaat vanaf 6 maanden kennismaken met vaste voeding, rond 8 maanden gaat de borstvoeding “plaats maken” voor de vaste voeding en zal je minder gaan produceren maar je kindje gaat dan ook minder vaak “vragen” maar ook de samenstelling van de borstvoeding veranderd dan weer. Dit proces blijft aanhouden zolang je voeding blijft geven. Dat houdt in dat je hormoonhuishouding ook blijft veranderen en daarmee ook de cravings blijven of blijven veranderen. Maar ik ben geen wetenschapper, ik spreek nu vooral uit eigen ervaring, en uit wat ik in mijn opleidingen en cursussen heb geleerd.

Wat nu? Geef je toe aan de cravings? Of juist niet? Mijn advies? Zoek een goede balans. Pak af toe de hele reep chocola in 5 minuten! Maar doe dit niet dagelijks, en zoek ook gezondere alternatieven hiervoor. Zin in een broodje hamburger? Maak hem zelf en pak een volkoren of een spelt broodje ipv wit brood, beetje extra sla en je hebt ook gelijk weer wat extra groenten binnen. Het hoeft niet heel moeilijk te zijn, de kleinste aanpassingen helpen al meer dan je zou denken.

Heb je vragen en/of wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op met mij. En kijk ook eens op mijn website, daar leg ik meer uit over o.a. gluten, de ontwikkeling van de darmen etc etc.

Liefs Cesanne,
Cesanne’s Healthy Food
For Mini & Mommy

Bressy Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Zo ben je als eerste op de hoogte van onze acties!

.

Winkelwagen

Er zijn geen producten meer beschikbaar