De website werkt niet zo goed samen met je browser. Je kunt beter deze browsers gebruiken: Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Bestel voor 23.00 uur, morgen in huis

Niet tevreden? 30 dagen geld terug garantie

Houdingen borstvoeding

Borstvoeding. Je tikt het in op Google en je krijgt ruim 10 miljoen hits! Er is al veel over geschreven en onderzocht. Er wordt weleens gesproken over de 'borstvoedingsmaffia', omdat er soms op een (te) fanatieke manier advies wordt gegeven. Daarom gaan wij het niet hebben over of je borstvoeding moet geven en hoe lang. Dat is helemaal aan jou en we vinden het allemaal goed. 

Maar we vertellen je wel graag iets over welke houdingen er zijn om borstvoeding te geven. Misschien helpt het je op weg in het (vaak!) moeilijke begin van voeden. Zo geef je borstvoeding zonder gedoe!

Borstvoedingshoudingen

Om te beginnen een cliché: Er is geen goede of slechte manier om borstvoeding te geven. Je moet vooral doen wat goed werkt voor jou en je baby. En dat kan per situatie erg verschillen. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe makkelijk je baby toehapt, of je overdag of 's nachts voedt en of je veel melk produceert. Let dus goed op je eigen behoeftes en die van je baby. En kies de houding die het best past bij jouw manier van borstvoeden. 

Dit zijn de houdingen uit die je kunt proberen bij het geven van borstvoeding

De Madonnahouding

Dit is de bekendste houding om borstvoeding in te geven. Je zit zelf rechtop en je baby ligt op jouw onderarm op z'n zij. De ene arm van je baby gaat langs je zij en zijn andere arm ligt bij jouw borst en zijn hoofdje. 

  

De doorgeschoven houding

 

De houding lijkt veel op de Madonnahouding, maar is toch net een beetje anders. Deze houding werkt goed als je je baby een beetje moet helpen met happen. Je gebruikt namelijk je andere hand om je baby te ondersteunen. Voed je je baby aan je linkerborst? Dan ondersteun je met je rechterarm. Je hebt hierdoor je andere hand vrij om je baby te helpen door jouw borst naar zijn mond te brengen of door zijn lichaam te ondersteunen.

  

Liggend voeden

Deze houding gebruik je waarschijnlijk het meeste 's nachts, als je in bed ligt te voeden. Jij ligt op je zij en je baby ook. Of jij ligt op je rug en je baby ligt op zijn buik op jouw, met zijn gezicht bij jouw borst. 

 

De rugbyhouding

Euh, wat?! Nee! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je nu snel een rugbyshirt aantrekt. Deze houding is genoemd naar de manier waarop je baby tegen je aanligt. Je houdt hem namelijk vast als een rugbybal. Je legt een voedingskussen voor je neer en daar ligt je baby op. Zijn beentjes steken naar achter, richting je rug. Zijn hoofd steunt op het voedingskussen. Je kunt eventueel je arm onder je baby houden. 

 

 

Tips voor alle manieren van borstvoeding geven

 

Welke houding je ook kiest voor het geven van borstvoeding, deze tips zijn altijd handig om even te lezen. 

1. Leg alles wat je nodig hebt, naast je neer of binnen handbereik. Het is mega irritant als je baby net lekker ligt te drinken en je moet hem onderbreken om een hydrofiele doek te pakken.

2. Zorg dat je comfortabel zit of ligt. Let daarbij goed op dat je geen rugpijn krijgt. Als je borstvoeding goed op gang komt, geef je namelijk een paar keer per dag borstvoeding. Dus zorg dat je een goede houding hebt en je spieren niet overbelast. 

3. Laat je baby op je blote huid liggen voor en tijdens het geven van borstvoeding. Het contact met jouw huid zorgt ervoor dat je baby makkelijker ontspant en eerder gaat drinken. 

4. Bij twijfel? Vraag hulp! He is heel logisch dat je met vragen zitten of onzeker bent over of je het wel goed doet.  Er zijn heel veel plekken waar je terecht kunt met vragen over borstvoeding. Zoek bijvoorbeeld een lactatiekundige of overleg met de kraamhulp. 

Bressy Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Zo ben je als eerste op de hoogte van onze acties!

.

Winkelwagen

Er zijn geen producten meer beschikbaar